Ventilatorer til dansk klima

Ventilatorer til dansk klima

Vi har kig på en lækker lejlighed, som vi gerne vil købe. Den er rigtig dejlig. Stor og lys. Mange vinduer i stuerne og værelserne. Men, ja: Der er et men.
Der er et par problemer, som vi skal se, om vi kan finde en løsning på. Der er ikke vinduer i badeværelserne. Der er to badeværelser – et stort, hvor der også er plads til vaskemaskine og tørretumbler, og så et lille ét, med en lille bruseniche. Det er fedt med to badeværelser til en familie på fire: Ventetiden om morgenen inden vi alle skal afsted halveres!

Men ingen af badeværelserne har vinduer. Det er jeg ikke glad for. Jeg har tidligere boet i en lejlighed, hvor der ikke var vindue i badeværelset. Det var, da jeg var studerende. Og jeg sloges med fugt og svamp i det. Det var faktisk også sundhedsfarligt. Så det, skal min familie ikke udsættes for. Slet ikke mine børn.

Vi har derfor sagt til ejendomsmægleren, at vi lige vil kigge på forskellige løsninger på det problem, inden vi giver vores endelige tilbud på lejligheden. Sælger forlanger en del penge mere, end lejligheden egentlig er værd, synes vi. Han er villig til at forhandle. Ja, det burde han være! Vi har en idé om, at vi kan få prisen ned på et rimeligt niveau, men vi skal lige først have undersøgt, hvad vi kan gøre ved badeværelserne.

Til badeværelset

Arkitekten, jeg snakkede med, mener, at det er oplagt, at der bliver sat nogle gode ventilatorer op i rummene. Det synes vi, lyder som en god idé. Det skal bare være nogle kraftige ventilatorer. Min datter har arvet min kærlighed til lange brusebade. Ventilatorerne skal kunne trække fugten ud hurtigt. Ham, arkitekten, jeg talte med, mente, at han for nylig har set nogle, som koster i omegnen af 8 – 10.000 kroner. Han kunne ikke huske firmanavnet, men de skulle være gode. Han ville finde brochuren frem og fortælle mig om dem. Men hvad koster det så at få dem sat op?

Det kunne han ikke lige svare på. Det kommer an på, hvor tyk muren er, og hvor mange rør der skal lægges ind, så trækket bliver bedst muligt. Og så kommer det naturligvis an på håndværkerens løn.
Dertil kommer der også en udgift til at få lagt klinker omkring hullet, hvor ventilatorerne skal sættes op. Det løber op. Arkitekten gav mig også en lang forklaring om reglerne for ventilation i badeværelser.

Ventilator til et bord

Det er jo altså lidt anderledes end blot at benytte en bordventilator, ikke?

Bygningsreglementet, som han er rigtigt glad for, kunne jeg forstå, har helt klare anvisninger for, hvor mange liter per sekund. Nå, ja, nu er han vist lidt ivrig, tænkte jeg, da han talte om nye bygninger. Det er en gammel bygning, som lejligheden ligger i. Hvordan er det med reglerne for dem? Han forklarede mig, at der er en regel om, at luften skal fjernes, ved at man bruger mekanisk udsugning på 15 liter i sekundet.! Aha, mekaniske ventilatorer tænkte jeg. Ok, det må jeg så se at få kigget nærmere på. Faktisk blev jeg kun en lille, bitte smule klogere.